🏡 Pozvánka na Open Day Vráto III. - Srdečně vás zveme na již třetí OPENDAY ve Vrátě Na Pěšině. Více informací

Vývoj hypoték a bydlení v roce 2022

Doba levných hypotečních úvěrů zřejmě na delší dobu končí. Výdaje domácností na bydlení mohou vzrůst několikanásobně. Vzhledem k tomu, že pravidelně se zájemci o nové bydlení konzultujeme i jeho financování, rozhodli jsme se sepsat tento krátký edukativní článek. Několikrát se nám totiž podařilo pro klienty výhodné financování zajistit.

Dosavadní kroky ČNB vedou k tomu, že zájemců o hypoteční úvěry zcela jistě začne ubývat. Centrální banka ve snaze o zpomalení inflace zvyšuje úrokové sazby jako o závod, zatímco domácnostem ztěžuje možnost dosáhnout na hypoteční úvěry. Růst cen nemovitostí však pokračuje stále stejným tempem.

V jihočeském kraji meziročně stoupla cena nemovitostí o téměř 30 %, což domácnosti dostává do ještě většího tlaku. Z jedné strany jsou co se výše hypoték tlačeni k nižší výši úvěru díky nárůstu nákladů na splácení (úroků) a z druhé strany jim raketově rostou ceny nemovitostí. Některé rodiny tak budou muset svůj záměr koupi vlastní vysněné nemovitosti odložit.

Pro srovnání – v době úrokových sazeb kolem 2 % činila splátka 30 letého hypotečního úvěru na 3 miliony cca 11 tisíc měsíčně, v tuto chvíli už ta samá hypotéka s dnešními sazbami kolem 5 % stojí už více než 16 tisíc měsíčně. Do toho navíc centrální banka „sešroubovala“ žadatele novým omezení platným od 1. dubna 2022 – totiž žadatelé do 36 let si mohou vzít úvěr na maximálně 90 % LTV (ceny nemovitosti), dále pak jejich poměr nákladů na splátky a čistých příjmů nesmí přesáhnout 50 % (ukazatel DSTI) a maximální výše úvěru nesmí být větší než součet čistých příjmů domácnosti za 9,5 roku (ukazatel DTI). Pro žadatele starší 36 let jsou podmínky ještě přísnější – LTV maximálně 80 %, DSTI 45 % a DTI 8,5.

Když k tomu přidáme rostoucí tendenci úrokových sazeb, vychází z toho pro některé domácnosti konec snů o vlastním bydlení. Pokud přemýšlíte o hypotečním úvěru, nevyplatí se v současné době vyčkávat. Bankovní domy průběžně zdražují a každý den čekání se může náležitě prodražit. Pro ilustraci přidávám krátký příklad – jestliže rodina vydělávající měsíčně 50 tisíc korun čistého uvažovala začátkem roku 2021 o stavbě domu, mohla díky nízkým úrokovým sazbám získat úvěr až 6,7 milionu, přičemž splátka vycházela na 30 leté splatnosti kolem 25 tisíc měsíčně.

Taková suma stačila na výstavbu a z velké části i na vybavení domu. Stejná rodina si v prostředí dnešních sazeb bude moci půjčit „jen“ 4,6 milionu, přičemž splátka je prakticky totožná. Nicméně tato částka už v Českých Budějovicích sotva vystačí na třípokojový byt a to ještě na „přecpaném“ sídlišti. A bohužel s růstem úrokových sazeb nekončíme, banky totiž vzhledem k poslednímu rozhodnutí ČNB navýší úroky v nejbližších dnech.

U nás v Living Development jednak prodáváme rodinné domy, ale řešíme skvěle i samotné financování bydlení a pro naše klienty sjednáváme ty nejlepší podmínky.

Pokud řešíte i vy nové bydlení, neváhejte se nám ozvat.

Compare listings

Compare