🏡 Pozvánka na Open Day Vráto III. - Srdečně vás zveme na již třetí OPENDAY ve Vrátě Na Pěšině. Více informací

Na co si dát pozor při koupi nového domu?

Koupě nemovitosti není nákup oblečení, i když v některých aspektech jsou obě transakce podobné. Pořízení vlastního bydlení je v dnešní době finančně náročné. Většina lidí kupuje nemovitost na hypotéku, na závazek, který trvá několik let. Správně namodelovaná hypotéka je ale jen polovina úspěchu. Ať už kupujete dům nebo byt, starší nebo nově postavenou nemovitost, vždy si musíte vše pečlivě prověřit. Na co si tedy dát pozor?

Nahlédněte do katastru nemovitostí

Přípravy na koupi domu nebo bytu zahajte ještě doma. Nahlédněte do katastru nemovitostí, základní informace jsou v něm bez poplatku. Zde zjistíte první skutečnosti o nemovitosti. Zajímejte se o velikost prodávaného domu nebo bytu, porovnejte výměru s údaji v inzerátu a později ve smlouvě. Důležití jsou také vlastníci. Zjistěte si, jestli nemovitost vlastní pouze jeden majitel nebo je jich více. Zkontrolujte také vlastníka pozemku a příjezdových cest. Potenciální problém může nastat v případě, že někteří majitelé o prodeji nemovitosti nevědí. Hlavně si ověřte, zda na nemovitosti neváznou práva jiných subjektů. Jinými slovy, zda dům nebo byt není zatížen věcným břemenem, exekucí nebo zástavním právem.

Mapy napoví, ale reálné okolí je důležité

Okolí nemovitosti, dopravní dostupnost, spojení veřejnou dopravou, občanská vybavenost a mnoho dalšího. To vše můžete o nemovitosti zjistit již doma. Internetové mapy jsou velmi podrobné. Co z mapy nevyčtete, jsou sousedé a vztahy mezi nimi. Přidejte si dotaz na sousedy do svého seznamu otázek, na které se budete ptát při prohlídce. Pokud kupujete dům, věnujte pozornost také budoucí zástavbě. Územní a registrační plán obce je k dispozici online nebo na obecním nebo městském úřadě.

Prohlídka nemovitosti raději s odborníkem

První, co vás bude zajímat, je technický stav kupovaného domu. Zajímejte se o stav nemovitosti také při koupi nového domu, zvláště pokud si kupujete dům v developerském projektu. Vyplatí se vzít si na prohlídku odborníka ze stavebnictví nebo alespoň někoho, kdo má zkušenosti třeba ze stavby vlastního domu. Zaměřte pozornost na následující části obytné budovy: 

  • Prohlédněte si sklep a prostory pod střechou. Často se jedná o slabá místa, která mohou nést stopy vlhkosti nebo plísní. 
  • Starší domy mohou mít narušené zdivo, hledejte praskliny nebo větší trhliny.
  • Věnujte pozornost podlahám, a to jak u starého domu, tak také u novostavby. Špatně položená podlaha, nerovnosti, plochy, které nedoléhají, to vše vám v budoucnu může dojem z nového domu zkazit.
  • Zateplení a vytápění je samostatnou kapitolou, zejména u starších budov. Nedostatečná tepelná izolace ale bude zvyšovat energetickou náročnost i u nových domů. Zjistěte, v jakém stavu jsou kotle a topidla ve starém domě. Pamatujte na to, že zákaz provozu neekologických kotlů, zejména těch na uhlí, se blíží.
  • Funkčnost vybavení a rozvodů je důležitá u každé nemovitosti. Nebojte se zkontrolovat otevírání a zavírání dveří a oken, vodovodní baterie a odpady, ptejte se na materiál rozvodů.

Vypravte se na obhlídku místa ještě po oficiální prohlídce. Zajeďte se na dům nebo byt podívat v běžné denní době, ne o víkendu, ve svátek nebo večer. Všímejte si, kam svítí slunce nebo jaký je provoz v ulici, kde dům stojí.

Rozhodně neplatí, že kdo se moc ptá, moc se dozví

Kupujete dům nebo byt? Buďte detektivové, vyptávejte se, zkoušejte a přeměřujte. Připravte si seznam dotazů, přibalte si na prohlídky laserové měřidlo. Ptejte se na spotřeby energií, to platí zejména pro starší nemovitosti. Co však platí i u novostaveb, požadujte veškerou dokumentaci a platné revize.

Pokud sháníte bydlení v Českých Budějovicích a okolí, podívejte se na naši aktuální nabídku.

Compare listings

Compare